[Fauna] Vogels

Vogels begeleiden ons doorheen al onze tochten, ook als wij ze niet altijd opmerken: in het bos, op het platteland, langs de rivier of aan de kust… en zelfs in de stad!

Hoe de vogelwereld best te observeren, de talrijke soorten van elkaar te onderscheiden? Onder leiding van onze gids leer je alles over de basisregels van de observatie van vogels, de voornaamste families en dan ook bepaalde soorten te herkennen, afhankelijk van de habitat, de seizoenen van het jaar, …

OBSERVATIE-EXCURSIE O.L.V. EEN GIDS

Inleiding tot de vogelwereld in een bepaalde streek, met gebruik van verrekijkers, identificatiegidsen, enz. Je leert de basisprincipes voor de efficiënte observatie van de vogels. Vogels hebben veel voordelen: bepaalde soorten zijn aanwezig in onze streken in de vier seizoenen… en de meeste zijn ook, gelijk de mens, overdag actief: profiteer om ze te leren kennen!
Duur: halve dag (ongeveer 3u.)
Periode: april – september

VOGELZANG-EXCURSIE O.L.V. EEN GIDS

Tussen de lente en de vroege zomer worden het bos en het platteland door het gezang van ontelbare vogels opgeluisterd. De verschillende zangen en/of roepen van de gevederde vrienden maken het vaak mogelijk om ze te kunnen identificeren… ook als je ze zelf niet te zien krijgt: ten minst voor wie de verschillende vogelgeluiden van elkaar kan onderscheiden!

Onze gids leer je de vogelsymfonie te ontcijferen, en enkele van de meest typische, voorkomende of… luidruchtige soorten van elkaar te onderscheiden.
Duur: halve dag (ongeveer 3u.)
Periode: april – september

NESTKASTEN BOUWEN-WORKSHOP O.L.V. EEN GIDS

Bouw met ons vogelhuizen …
Bepaalde vogelsoorten bouwen nooit hun nest ergens in de open lucht: ze verkiezen liever een natuurlijke holte (bv. in een boomstam)of iets dergelijks… beschikbaar gemaakt door de mens. Je leert verschillende soorten nestkasten te bouwen, en krijgt uitgebreide informatie over de manier en de beste plekken om deze thuis te plaatsen (in de tuin, tegen een muur…) om zo de beste kansen te krijgen dat ze kort daarna door kleine sympathieke bewoners in gebruik worden genomen…
Duur: halve dag (ongeveer 3u.)
Periode: heel het jaar door

START-PLACES
Hoge Kempen
Kanne
Maastricht
Voeren
Geuldal
Kempen-Broek

DELEN